Over Ontmoetingscentrum Zwijnaarde vzw

Nieuwe Melac en JOC Variant

Tijdens de afbraak van de oude Melac en de bouw van de Nieuwe Melac door de stad Gent werd het beheer van de Nieuwe Melac al doorgegeven aan een nieuw opgerichte vzw: Ontmoetingscentrum Zwijnaarde vzw, kortweg OCZw vzw. Op deze manier kon deze vzw reeds in de conceptuele fase zijn inbreng hebben en zich verdienstelijk maken bij het zoeken naar tijdelijke oplossingen voor het verenigingsleven tijdens de bouwperiode. Deze vzw, bestaande uit vertegenwoordigers van de plaatselijke verenigingen, beheert dit gebouw met als doelstellingen:  budgetvriendelijke ontmoetingsruimte aanbieden aan de plaatselijke verenigingen en een eigen culturele programmatie opzetten voor Zwijnaarde en omstreken. Deze bestuursstructuur biedt ook heel wat mogelijkheden om het samenwerken van verenigingen te ondersteunen.

In mei 2017 werd de Nieuwe Melac geopend en was het het eerste passiefgebouw met die functie en die omvang in Vlaanderen. Sindsdien wordt het beheer van het gebouw door middel van een meerjarige gebruiksovereenkomst met de stad Gent ter beschikking gesteld van OCZw. Deze beheersovereenkomst legt een aantal principes vast waarbinnen het beheer van het gebouw moet kaderen.

Na jaren leegstand was ook het voormalige jeugdhuis Chaos aan een nieuwe start toe en werd het beheer ervan ook aan de OCZw toevertrouwd onder de naam JOC Variant.

Op deze wijze zijn er polyvalente zalen beschikbaar voor diverse activiteiten aan democratische prijzen.

Tot op heden wordt het beheer volledig gedragen door een kern van vaste vrijwilligers en een aantal sporadische medewerkers. Momenteel gebeurt dit zonder enige vorm van beheersubsidie. Het spreekt dus vanzelf dat de verenigingen een belangrijke inbreng en verantwoordelijkheid hebben in het beheer. Verenigingen die hier ook willen aan meewerken kunnen contact opnemen met voorzitter@oczwijnaarde.be

Cultuuraanbod

Ontmoetingscentrum Zwijnaarde heeft ondertussen al een faam ontwikkeld met zijn eigen culturele programmatie, aangestuurd door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het ontmoetingscentrum beschikt over een goede basisinfrastructuur voor geluid en licht. Een aantal bekende en minder bekende artiesten stonden reeds op het podium.

Vanaf 2021 krijgt het ontmoetingscentrum een cultuursubsidie van de stad Gent. Deze subsidie zal het mogelijk maken om het aanbod uit te breiden, de infrastructuur  beter uit te bouwen en de werking van de kansengroepen te ondersteunen.  Daarnaast wil het ontmoetingscentrum mogelijkheden tot samenwerking bieden aan verenigingen die ook een open cultureel aanbod willen realiseren. Hoe dit concreet kan lees je in het reglement van samenwerking.

Hoe werken wij?

Ontmoetingscentrum Zwijnaarde stelt een aantal zalen ter beschikking tegen democratische prijzen zoals vastgelegd in onze beheersovereenkomst met de stad Gent. Via ons online reservatiesysteem kan je een zaal met optionele infrastructuur reserveren voor gebruik als vergaderzaal, kookatelier of theaterzaal en is er ook een aanbod van dranken beschikbaar.
Wil je alles over onze zalen weten bekijk dan eerst het zalen overzicht.

Wil je graag een zaal bij ons huren? Lees dan zeker ons gebruiksreglement eens door. Heb je na het lezen nog vragen? Stel ze dan gerust via: info@oczwijnaarde.be. Wij nemen dan spoedig contact met je op.

Bereikbaarheid

Onze beide locaties bevinden zich op wandelafstand van een halte van het openbaar vervoer. Consulteer daartoe de routeplanner van De Lijn (halte Zwijnaarde Bibliotheek, daarna nog  350 meter te voet).

In de Nieuwe Melac is een ruime ondergrondse fietsenparking voorzien (100 fietsen). In het JOC Variant zijn er fietsstaanplaatsen achter het gebouw.

Voor auto’s is er beperkte parkeermogelijkheid op straat en aan de achterkant van het kerkhof (GPS: Joachim Schayckstraat). De P+R parking in Ter Linden (sporthal Hekers – GPS: Ter Linden) bevindt zich op wandelafstand van beide locaties. Voor personen met een beperking is er aan de Nieuwe Melac een parkeerplaats voor de deur.

Vrijwilligers gezocht

Ontmoetingscentrum Zwijnaarde is steeds op zoek naar vrijwilligers die de werking op regelmatige basis (logistieke ondersteuning) of sporadische wijze (klusjesdagen, hulp bij voorstellingen,…) willen ondersteunen. Geïnteresseerd neem dan contact op met info@oczwijnaarde.be. We nodigen je dan uit voor een kennismaking.

Contact

Ontmoetingscentrum Zwijnaarde vzw

Maatschappelijke zetel
Dorpsstraat 31 – 9052 Zwijnaarde
ondernemingsnummer: BE 0831 343 052
rekeningnummer: BE23 8910 1427 6891

algemeen e-mail adres: info@oczwijnaarde.be
reserveren en kalender: reserveren@oczwijnaarde.be
probleem met website of accounts: webmaster@oczwijnaarde.be  

Vestigingen
Nieuwe Melac – Dorpsstraat 31 – 9052 Zwijnaarde
JOC Variant – Heerweg-Zuid 124 – 9052 Zwijnaarde

Permanentie
Nieuwe Melac: 0479 10 00 35
JOC Variant: 0471 82 42 65
(24/7 – niet voor reservaties)

Kring MELAC
contact: 0479 073 500

Tevreden? Laat het ons weten:
Tevredenheidsenquête JOC Variant