Programma 2022-2023

02 Cultuuraanbod


Coming up next…

Uitgelicht…

“In de eerste plaats is dit een jazzconcert in de stijl van Tom ­Lanoye of Josse De Pauw, een pakkend livegebeuren waarin de taal een muziekinstrument wordt
en de klank net zo goed een wereld voor je ogen doet ontstaan.”
– Gilles Michiels in De Standaard

Zou Bruno Vanden Broecke nog vaak denken aan De Kruitfabriek, uit 2012? In het actuaprogramma op Vier, dat toen pas door Woestijnvis was overgenomen, had de acteur een rubriekje waarin hij als De Woordenaar half rappend, half rijmend de actualiteit door de mangel haalde.

Dat hij voor deze voorstelling naar die titel teruggrijpt, is wellicht geen toeval, want zijn personage bezigt dezelfde stijl vol woordspelingen en rijmelarij. En die is nog altijd even spitsvondig: je moet Vanden Broecke heten om de ‘normen en waarden’ van je overleden ouders te laten rijmen op ‘wormen en aarde’.

De Woordenaar past in een reeks waarin Bo Spaenc van De ­Kolonie de confrontatie opzoekt met enkele grote theateracteurs. Eerder waren al Tania Van der Sanden, Vic De Wachter en vaste compagnon Peter De Graef aan de beurt, later zal ook Lucas Van den Eynde hem flankeren.

Rasverteller Vanden Broecke is een uitmuntende match voor Spaencs muziektheater. De acteur neemt je, hinkelend tussen feit en fictie, mee naar een fout gelopen trouwfeest. Maar verwacht van zijn meeslepende relaas vol excentrieke figuren en noodlottige scenario’s geen gebetonneerd verhaal. Deze verbrokkelde vertelling wil ruimte laten voor improvisatie en investeert meer in vorm en sfeer dan in een diepere zeggingskracht.

Evenwaardig

Je kunt dat jammer vinden, omdat deze Woordenaar zijn particuliere verhaal nauwelijks overstijgt. Maar in de eerste plaats is dit een jazzconcert in de stijl van Tom ­Lanoye of Josse De Pauw, een pakkend livegebeuren waarin de taal een muziekinstrument wordt en de klank net zo goed een wereld voor je ogen doet ontstaan.

De sterkte van deze productie ligt dan ook in de kruisbestuiving tussen Vanden Broecke en de vierkoppige jazzband met Spaenc, ­Johan Vandendriessche, Pol Vanfleteren en Amber Meert. Noem hen geen begeleidende muzikanten, maar evenwaardige compagnons die de verteller wisselend versterken en explosief weerwerk bieden.

De Woordenaar is een combinatie waar geen speld tussen de krijgen valt. De timing verraadt vakmanschap, het evenwicht tussen ­solo en samenklank een teamprestatie van een hogere orde. Vanden Broeckes trouwpartij mag dan in mineur eindigen, zijn huwelijk met De Kolonie MT is er eentje dat toeters en bellen verdient.

 

Bestel tickets

Meer dit seizoen…

Dial M for Murder – 10 februari

De bekende (ex-)tennisspeler Tony Wendice is met de rijke Sheila getrouwd. Sheila is eerder bevriend geweest met de schrijver Max, van wie ze nog altijd een brief in haar tas bij zich draagt. Op zekere […]

Tragikomedie – Poupehan – 18 mei

Op de vooravond van de zwaarste sneeuwstorm van het decennium, komen drie koppels samen in een chalet in de Ardennen om er hun jaarlijkse weekendje-weg-van-alles door te brengen. Een weekend van gebakkelei over wie welke kamer krijgt, […]